Edge møbler

Edge Møbler er et lite enkeltmannsforetak som holder til i Trondheim, Norway
Design og håndverk i tre
Fra ide til produkt
1. Behov eller ide
Ofte er det et behov som skal dekkes, men mange ganger er det lysten til å prøve noe nytt eller rett og slett å lage noe pent, som er opphavet til ideen.
Hjemme hos meg er det kona mi som kommer med de fleste gode forslag og ideer.


2.Tegning
Det kan være god hjelp i en arbeidstegning. Spesielt dersom man skal vise fram og få tilbakemelding på produktet. Jeg har valgt et 3D program som passer til dette formålet.
Ved å tegne, må man tenke gjennom hele produktet og avdekker på den måten også forhold som må vurderes nærmere.
3. Diskusjon og endring
Dersom du lager møbelet for noen andre, er det avgjørende for kvaliteten å diskutere løsningen med de som skal bruke det.
Uansett vil det alltid være lurt å diskutere med andre, siden første tegning skjelden er perfekt.

4. Valg av materialer og finish
Gran og furu er enkelt å jobbe med, billig og lukter godt. Bjørk er noe hardere. Eik, ask og valnøtt er harde treslag og krever bedre verktøy for å klare å kutte/høvle rett og pent. Andre harde treslag som er fine til møbler er kirsebær og lønn, men det er litt vanskelig å få tak i i Norge.
Vær oppmerksom på at materialene er "levende". Det betyr at de krymper på grunn av endringer i luftfuktighet.
Finer kan ofte derfor være et godt alternativ når det skal bygges møbler med store flater.
Felles for alle treslag er at de trenger behandling for å holde seg godt. Det vanligste er olje eller lakk. Oljeprodukter trenger inn i treet og gjør det mørkere. Hvis du ønsker lyst utseende, kan det være lurt å hvitpigmentere eller lute treværket før lakking.

5. Klargjøring av trevirke og utstyr
Det er ikke alle slags materialer som er mulig å få kjøpt i Norge, men gran, furu, eik, bjørk og ask er stort sett tilgjengelig.
Gran og furu fås i en mengde dimensjoner og utforminger, og trenger stort sett ingen forbehandling. Hardtre derimot kommer som grovkløyvd plank og må høvles og rettes opp før de kan benyttes. Hvis du har laget en god tegning, har du dannet deg et inntrykk av dimenesjoner og mengden materialer du trenger. Gjør dette klart før du begynner å snekre.
Gjennom en grundig tegning ser du også om det er behov for noe nytt utstyr eller verktøy.

6. Sette sammen produktet
Først nå er det klart for selve snekringen. Tenk gjennom om det er flere elementer du kan jobbe med parallelt for å få en effektiv gjennomføring. Du kan starte på nye elementer mens et annet står til tørk etter liming.
Bestem hvilken del i konstruksjonen som er selve kjernen og bygg ut fra denne. Dette kan være en ramme, eller en plate som andre elementer skal festes fast i.
Kjernen i et godt resultat er nøyaktighet og tålmodighet. Ikke slurv med målene og ha alltid klart for deg på hvilken side av blyantstreken du skal sage.
Før du setter sammen delene, må hver enkelt del være grovpusset, slik at du slipper å gjøre dette til slutt. Da skal bare finpussingen stå igjen.
Det finnes en rekke teknikker for sammenføyning av deler. Start med enkle teknikker som liming og skuer. Senere kan du senke skruene og skjule dem med tretapper. Fingerskjøter er også flott, men krever mer verktøy. Det ligger en rekke eksempler og beskrivelser av teknikker på nettet.


7. Pussing og sliping
Det kreves en del tålmodighet for å sikre et godt resultat i pussingen. Hvis du skal gjøre alt for hånd, kan det ta lang tid. Derfor kan det være greit å investere i en pussemaskin.
Den finpussingen starter med sandpapir grovhet 120 og går opp til 320 hvis du er riktig tålmodig. Husk at alle ujevnheter skal være pusset bort i grovslipingen under pkt 6.
Etter første runde med 120 sandpapir kan det være lurt å vanne produktet. Det betyr å ta en veldig våt klut og vaske over alle flater. På den måten får du fibrene til å reise seg slik at de kan pusses ned i neste runde med pussing. Da slipper du denne effekten når du skal lakke eller olje.


8. Finish
Til slutt skal møbelet behandles for å bli pent og holdbart. Det finnes en rekke typer produkter basert på olje, vann og plast. I tillegg skal man ta hensyn til hvor blank man ønsker overflaten.
Hovedregelen er at olje trenger lengre inn i treverket og gir en litt mørkere fargesjatering enn vann og plastprodukter. Epoxy er også et solid materiale som kan benyttes der det er stor slitasje. Skal møbelet være ute, er det lurt med oljebasert behandling eller epoxy.
Av og til ønsker man å få materialet litt lysere, og da kan et tynt hvitt pigmentstrøk eller luting være fornuftig før lakking